Friday, February 13, 2009

Tips Untuk Membeli Handphone Terpakai

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera

Aku makin jarang mengupdate... Maaf kalian ( haha! )

entri yang aku ingin tulis ini ttg guide membeli handphone terpakai atau yang baru..

Akan datang entri ttg aku selalu ya.. ( haha! )

---------------------------------------------

entrinya Bermula :

Nak Beli 1 handphone yang baru? takut diri ditipu? ini caranya untuk tunjuk serba sedikit tips untuk anda semua.

1. Buat panggilan untuk tahu samada speaker ok atau x.

2. Cuba charging handphone tersebut, lihat samada detect atau x.

3. Sambungkan handfree dan try kaw2 untuk lihat samada berfungsi atau x.

4. Semak samada di bahagian besi charger handphone tersebut dan batterynya untuk melihat samada ada kotoran, habuk atau anasir yang lain.(Jika ada, kemungkinan handphone tersebut telah jatuh kedalam air.)

5. Pada kamera, letak jari anda dan tekan dengan perlahan2... (pastikan penuh jari anda dgn keluasan kamera tersebut.) ( Jika anda terlihat dot yang kecil pada kamera anda, itu maknanya kamera anda telah mengalami *dead pixels*.)

6. tekan semua keypad atau button untuk pastikan boleh guna kesemuanya.

7. Test speaker to kau2 punya (MAX VOLUME) dengan menggunakan ringtone , mp3 , wave & sebagainya untuk check samada sound ok, loud and smooth atau x.

8. Check skru dibawah waranty sticker. ( jika tercabut sticker itu, waranty anda terus x laku!)

9. Check samada handphone tersebut ada sticker sirim malaysia & atau sticker yang lain. (untuk melihat waranty) & pastikan waranty card di*chop* sendiri oleh syarikat mereka.

10. Check memory card sebelum anda lakukan deal.

11. Tekan *#92702689# untuk semak samada baru atau recon set.

12. Untuk SE phone,press >*<<*<* untuk semak handphone itu sendiri... < - Keypad/joystick left > - Keypad/joystick right
* - star button,beside your 0 in most phone

---------------------------------------------

Harap post nieh berguna untuk anda semua..

( aku nak beli hp baru, bolehlah aku snap gambar n update blog selalu, HAHA! kantoi! )

6 Pengomen:

mc'eja said...

tq for the tips...nak beli hp ape?

sickchild said...

bestnye.
hp kamera aku rosak.
nak gak hp baru.
iskkkkkk!

:: p R i n c E s S _ N :: said...

tringin nk tuka hp..tp x de duit..hurmm...

أزيزول حاكيم said...

mc`eja : dah beli dah pun... haha
hp nokia 5700xm

sickchild : keciannya... dah beli hp baru?

princess_n : lagilah kecian... hehe..
xper2... menabung lah mulai skarang

dBa said...

weh..label kau ni ajaran sesat!

ajaran kau ni betul ke x ni?!

أزيزول حاكيم said...

dBa::

hehe
betul lah, amboi2....

Developed by Free CSS Templates Pimped for blogger by Blogger Templates